Ett nytt kök med enkla medel

Ett nytt kök med enkla medel

Att renovera ett kök är ett stort och påfrestande projekt. Allt ska riva ut och slängas i någon hyrd container. Det blir dammigt och skitigt i hela huset, trotts skyddsplast. Familjen får äta micromat i vardagsrummet i ett halvår. Sedan kostar det en hel del också.
Tänk efter på varför du ska renovera ditt kök.
Är det slitet, omodernt eller ofunktionellt? Du bör ha detta klart för dig innan du påbörjar en totalrenovering. Oftast kan du göra mindre insatser som får stora resultat.

Stommar
Kolla upp vilka stommar du har. Om köket inte är platsbyggt så är möjligheten stor att just dina stommar är av standardmodell. Då kan du enkelt köpa ny skåpsinredning (som ger ökad funktionalitet) och nya modernare luckor. Redan här har du besparat dig mycket slit och en hel del pengar.

Luckor
Om du inte vill köpa nya luckor så kan man för en rimlig summa få dem omlackade.
Det finns också företag säljer plastfontar till luckor som du bara limmar på och kantskär.

handtag och beslag
Ibland kan det vara så enkelt som att bytta handtagen på luckorna för att få ett mer modernt uttryck. Det finns många roliga handtack, knoppar och beslag på marknaden idag. Ett enkelt sätt att modernisera köket.

tapeter
Att byta tapeter kan verka som en självklarhet. Tapeter i ett kök tar mycket stryk.
Du hittar enkelt en tapet som färgmatchar resten av köket. Ett billigt alternativ som ger stor effekt.

Bänkskivor
En riktigt snygg bänkskiva lyfter ett helt kök. Ett ordinärt kök med en snygg bänkskiva ser genast mycket exklusivare ut. Men välj skiva med omsorg. En bänkskiva ska tåla mycket under många år. Marmor är fortfarande populärt, men allt flera inser att marmor är ett oerhört känsligt material. Näst efter stål är keramik är det material som tål fläckar allra bäst, det handlar om att materialet är oporöst och vätska har svårare att tränga ner i porerna.
Andra tåliga material som lämpar sig till köksskivor är kvartskomposit och specialmaterial som Hi-Macs. Trä är inte heller dumt, men kräver att du behandlar det regelbundet. Sedan går ju trä slipa om.

Kakel
Ett nytt kakel kan vara en smidig lösning för att snabb fräscha upp ett kök. Vill du slippa besväret med mögelsvamp i fogarna så finns det också idag ett stort utbud snygga stänkskydd för kök som ersätter kakel.

Golv
Att lägga in ett nytt golv kan göra att köket känns ljusare och fräschare. Ett laminatgolv är både billigt och lätt att lägga in, däremot kan det vara känsligt för fläckar. Titta gärna på utbudet av golvkakel. Golvkakel håller länge och ärr lätt att rengöra.