Mitt liv som modern småbarnsfarsa

Vikten av säkerhet

Vikten av säkerhet

När man arbetar med handarbeten är det otroligt viktigt med säkerhet både som yrkesman och hemmafixare. Tyvärr slarvas det ofta och det blir aldrig roligt när olyckan väl är framme. Har man otur kan det till och med gå riktigt illa. Som yrkesperson så får man ofta lära sig om säkerhet och har krav på sig att följa särskilda rutiner. Men när man står hemma i garaget så har man kanske varken kunskap eller utrustning som skyddar från potentiella missöden. Oavsett kunskap eller ej så behöver vi alla en påminnelse om att arbeta med varsamhet för att skydda oss själva och omgivningen. Därför har jag sammanställt en lista med punkter som är värda att ha med sig när man arbetar med diverse projekt.

Kläder & skydd

Flamskydd, spikskydd, stålhätta, skyddsglasögon, handskar och så vidare. Det finns massor av skyddsutrustning som man absolut inte får slarva med. Självklart varierar behovet beroende på vad man arbetar med för någonting. Exempelvis så är flamskydd viktigt när du svetsar eftersom det kan slå gnistor som fattar eld. Innan du påbörjar ett projekt, se till att du har skyddsutrustningen som krävs.

Utrustning

Att vara korrekt utrustad gör inte bara stor skillnad på resultatet utan även säkerheten. Exempelvis är det viktigt med fastspänning så att materialet du bearbetar ligger stilla. Det finns maskinskruvstycken, vinkelhyllor, chuckar med mera som förbättrar fastspänningen dramatiskt. Det är även viktigt att de verktyg man använder är hela och korrekt ihopsatta. Kontrollera att både material och verktyg är hela och korrekt ihopsatta innan du börjar jobba.

Om olyckan är framme

Som hemmafixare kanske du står ensam i garaget eller källaren och fixar. Om olyckan är framme är det viktigt att du har någon i din närhet eller har möjlighet att ringa efter hjälp. Se till att du har en telefon nära. Investera även i en förbandslåda och brandsläckare. Man vet aldrig när det kan komma till användning.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *