Att spara långsiktigt till sina barn

Att spara långsiktigt till sina barn

Som småbarnsförälder har man ibland svårt att få vardagen att gå ihop rent ekonomiskt. Jag är lyckligt lottad och behöver inte fundera allt för mycket inför varje litet köpa jag gör. Men samtidigt vill jag inte slösa, för jag sparar hellre till mina barn så mycket som möjligt. Jag planerar att spara till alla de barn jag får för att kunna hjälpa dem i framtiden med lägenhet, körkort eller till vad som då behövs hjälp med. Det kan verkligen komma till nytta, för om det är då som det är idag så är det svårt för en nyss fyllda 18 att klippa navelsträngen så att säga.

Många av mina vänner tycker det är alldeles för komplicerat att spara bra. ”Det där med fonder och aktier är ingenting för mig, jag är alldeles för dåligt påläst och skulle bara förlora allting.” Helt fel skulle jag säga, för det är inte svårt alls. Jag har därför öppnat ett konto i min bank till mitt barn där jag varje månad automatiskt för över en viss summa som också automatiskt handlar en säker och stabil fond. Varje månad, oavsett om fonden går ned eller upp, så köper jag det utan att tänka på det. Det är helt fantastiska summor som mitt barn har möjlighet att ta del av vid sin 18-års dag om börsen utvecklas som den gjort under alla 18-årsperioder sedan börsen uppfanns. Vi snackar alltså om att spara en tusenlapp i månaden och komma upp i miljontals kronor efter 18 år. Om du väljer att spara på ett vanligt sparkonto utan ränta så kommer du upp i några hundratusen. Skillnaden är otroligt stor.

Det är inte så svårt som det verkar vara att spara smart till sina barn. Fler behöver förstå att chanserna är så mycket större än riskerna att det är värt det alla dagar i veckan. Eller alla månader om året kanske passar bättre.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *